Belgische aan de American Academy of Arts and Sciences

11/05/2022

Marleen Temmerman, gynaecologe, onderzoekster en hoogleraar aan de UGent is zopas verkozen aan de American Academy of Arts and Sciences.

Sinds 2015 woont Marleen Temmerman in Kenia, waar ze de afdeling reproductieve gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) leidt. Ze zet zich ook actief in voor betere rechten en levensomstandigheden voor vrouwen en kinderen en is nu verkozen tot erelid van de American Academy of Arts and Sciences. Voortaan hoort ze thuis in het rijtje van Charles Darwin, Albert Einstein, Winston Churchill en Nelson Mandela, om er maar enkelen te noemen.

Deze prestigieuze academie telt meer dan 250 Nobel- en Pulitzerprijswinnaars onder haar bijna 6.000 leden, waarvan 600 uit het buitenland. Hun studies hebben mee richting gegeven aan het onderzoek en de analyse op het vlak van wetenschaps- en technologiebeleid, veiligheid in de wereld, internationale zaken, sociaal beleid, onderwijs, kunsten en geesteswetenschappen.

Minder dan 25 Belgen kregen tot nu toe deze onderscheiding van de Academy, van wie Christian de Duve (1971) en Ilya Prigogine (1960), twee van onze Nobelprijswinnaars. Recenter voegden zich zoöloog, doctor microbiologie en microbiële genetica Jozef Schell (UGent) en hoogleraar, geneesheer-lid van het VIB en het KU Leuven Center for Cancer Biology (2021) Peter Carmeliet (KU Leuven) bij het gezelschap van de American Academy of Arts and Sciences.

Een erkenning voor Marleen Temmerman en de Belgische wetenschapswereld.