Belgisch vaccin tegen malaria

13/10/2021

Volgens een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan het eerste malariavaccin, ontwikkeld in België en getest in drie landen in Afrika, aan alle kinderen worden toegediend.

Directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom, noemde het een historische dag en prees in het bijzijn van de pers deze doorbraak ‘voor de wetenschap, de gezondheid van kinderen en de strijd tegen malaria’. Malaria of paludisme, ook moeraskoorts geheten, is een infectieziekte veroorzaakt door de steek van bepaalde muggen. De parasiet nestelt zich in de levercellen van het slachtoffer en verspreidt zich via het bloed door de rode bloedlichaampjes te koloniseren en te vernietigen. Paludisme blijft de grootste parasitose, met 229 miljoen zieken en 409.000 overlijdens in 2019. Vooral kinderen jonger dan vijf en zwangere vrouwen krijgen ermee te maken.

 

Mosquirix werd door het bedrijf GSK ontwikkeld in ons land, deels in Rixensart, waarnaar het vaccin genoemd is. Het Belgische vaccin wakkert het immuunsysteem van kinderen aan om de dodelijkste en de meest actieve malariaverwekker in Afrika (plasmodium falciparum) te bestrijden. Mosquirix kreeg in 2015 al positief advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap, maar de WHO wilde meer resultaten zien en besloot een jaar later om een test op ware schaal te organiseren in Ghana, Kenia en Malawi. Die verliep erg gunstig en tot nu toe zijn al 800.000 kinderen kunnen gevaccineerd worden.