België is wereldleider inzake vaccins
België is een wereldleider in het onderzoek naar, de ontwikkeling van en de productie van vaccins. Dit werd onlangs bevestigd door pharma.be, de algemene vereniging van de geneesmiddelenindustrie in België.
Negen biofarmaceutische bedrijven -waaronder GSK en Janssen Pharmaceutica- hebben in de afgelopen jaren niet minder dan 77 vaccins ontwikkeld en voerden meer dan 130 klinische studies uit in België voor de ontwikkeling van toekomstige vaccins.
Bijzonder baanbrekend waren het vaccin tegen klierkoorts en het humaan papillomavirus (dat kan leiden tot baarmoederhalskanker). In de huidige strijd tegen ebola speelt België eveneens een vooraanstaande rol, wat leidde tot twee experimentele vaccins die veelbelovende resultaten neerzetten in klinische proeven. Ander onderzoek in België richt zich onder meer op het ontwikkelen van een eerste vaccin tegen malaria en het verhogen van de doeltreffendheid van vaccins tegen griep.
Catherine Rutten, CEO pharma.be, verduidelijkt: "Preventie wordt steeds belangrijker in het gezondheidszorgbeleid, en vaccins behoren tot de krachtigste en meest kostenefficiënte middelen die de overheid ter beschikking heeft om haar bevolking te beschermen tegen infectieziektes. Dankzij ons dynamisch ecosysteem waarin biofarmaceutische bedrijven intensief samenwerken met universiteiten, heeft België een voortrekkersrol die internationaal erkend wordt op het vlak van onderzoek, ontwikkeling en productie van vaccins. We hebben alle troeven in handen om dit succes verder uit te bouwen."
Actieve immunisatie heeft het risico op wijd verspreide en vaak levensbedreigende infectieziektes sterk verminderd. Vandaag kunnen niet minder dan 27 infectieziektes voorkomen worden dankzij vaccins. Vaccinatiecampagnes, in combinatie met verbeterde hygiënische levensomstandigheden, dragen sinds de vorige eeuw wezenlijk bij aan de volksgezondheid. Vandaag genieten wereldwijd meer mensen dan ooit de voordelen van veilige en doeltreffende vaccins.
België heeft daarnaast ook een uitstekende reputatie in de ontwikkeling van dierlijke vaccins. Zeven farmaceutische bedrijven bieden samen 204 vaccins aan voor diergeneeskundig gebruik. In België werden verschillende vaccins ontwikkeld, zowel voor preventie (zoals het vermijden van infectieziekten bij rundvee) en bestrijding van ziekten (bijvoorbeeld voor ziekten die via insecten worden overgedragen) als voor het verbeteren van het dierenwelzijn (zoals het bieden van een alternatief voor fysieke castratie biggen).