België vervult pioniersrol in de strijd tegen de zwaveluitstoot van schepen

06/09/2017

De regelgeving in deze sector is hoofdzakelijk internationaal. Brandstoffen voor de scheepvaart hebben een zwavelgehalte dat meer dan 3000 maal hoger ligt dan de brandstoffen die worden gebruikt voor auto's en vrachtwagen. De MARPOL-conventie (Marine pollution), opgesteld door de IMO (International Maritime Organization), legde gecontroleerde emissiezones vast waarin het zwavelgehalte van de brandstoffen gereglementeerd is (Sulphur Emissions Control Areas, SECAs). Zo kunnen sedert 1 januari schepen in het Kanaal, de Baltische Zee en de Noordzee, net zoals in nagenoeg alle Amerikaanse en Canadese kustzones, geen gebruik meer maken van brandstof die meer dan 0,1% zwavel bevat.

De BMM ("Beheerseenheid van het Mathematische Model voor de Noordzee" van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) verwierf in 2016 voor zijn observatievliegtuig een "elektronische snuffelaar". Dit nieuwe toestel meet terwijl het vliegt de zwaveluitstoot van het scheepvaartverkeer. Van augustus tot november 2016 controleerde de BMM in het kader van de Europese pilootstudie CompMon de zwaveluitstoot van ongeveer 1300 schepen op zee. Deze studie bracht aan het licht dat het gemeten zwavelgehalte de toegelaten waarde in bijna 10% van de gevallen overschreed (120 boten). Elke verdachte waarneming werd systematisch gemeld aan de inspectiedienst voor de scheepvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer om uitgebreidere controles uit te voeren aan wal en te zorgen voor de coördinatie met andere Europese haveninspecties.

Na de opmerkelijke resultaten van de Belgische controle van de zwaveluitstoot werd beslist een formele internationale vraag op te stellen om een programma uit te werken voor de controle van de zwaveluitstoot in de gehele Noordzee, gecoördineerd door het Akkoord van Bonn van mei 2017. Met deze internationale inspanningen speelt ons land vandaag een voortrekkersrol ter zake.

Voor meer informatie:
https://www.trafi.fi/filebank/a/1482762219/4ba0baf93df900f6ac151919f527e2bc/23540-Results_Belgian_Sniffer_Campagin_2016-consealed.pdf