België koploper qua geprint voedsel

19/07/2018

Met een 3D-voedselprinter, een kruising tussen een klassieke printer en de spuitzak van een banketbakker, kan je vandaag culinair creatief aan de slag, maar ook voedsel in poedervorm vast maken, voedingsmiddelen aanvaardbaar maken door ze er smakelijker te laten uitzien of verwerkte producten fabriceren.

Het is ons land, als eerste, gelukt dankzij de KU Leuven sla in 3D te printen en daar gaat het nu prat op. Hoewel niemand de print al heeft geproefd (de producten zijn nog niet goedgekeurd voor consumptie) kan volgens onderzoeker Valérie Vancauwenberghe het project voor de wetenschap een verschil maken door de structuur, de textuur, het vitamine- en voedingstoffengehalte van een maaltijd in de hand te houden.
 
Voedsel printen schakelt doodeenvoudige nieuwe technologieën in. Valérie Vancauwenberghe legt uit: ‘Echte sla bevat 100 miljoen levende cellen per millimeter, gedrukte sla één miljoen. De hoeveelheid cellen is nog ondermaats, maar de technologie van 3D-foodprinting zit wel degelijk in de lift. We kunnen die in ons dagelijkse leven nuttig aanwenden, om onze bereidingswijzen te verbeteren maar ook onze smaak te optimaliseren, een ingrediënt binnen een structuur te beschermen of nieuwe voedingsconcepten te creëren. De toepassingen in de kunst en gastronomie zijn dus evident, maar ook in de geneeskunde is er potentieel, bijvoorbeeld om patiënten met slikproblemen te helpen.
 
De technologie wil oplossingen aanreiken om de wereld ethisch, duurzaam en voedzaam te leren eten en verspilling tegen te gaan. 3D-foodprinting voorziet in de levensbehoefte om de mensheid te voeden, beter te voeden.