België huisvest logistiek centrum van Galileo

28/06/2018

Het logistieke centrum van Galileo, het Europese satellietnavigatiesysteem, bevindt zich sinds kort in Transinne. Het staat in voor de goede werking van de zestien antennestations van Galileo.

Transinne, nabij Redu, is een klein dorpje in de provincie Luxemburg, maar voor ruimtevaartliefhebbers is het een klinkende naam. Sinds 1991 huisvest de gemeente het Euro Space Center, waar jong en oud alles kunnen leren over het heelal en de ontdekking ervan. Nu is het ook de thuisbasis van het GILSC (Galileo integrated logistics support centre), het logistieke centrum van Galileo. De opdracht is niet te onderschatten: ervoor zorgen dat de zestien grondstations van Galileo, verspreid over de ganse wereld, bevoorraad worden, instaan voor hun onderhoud en ingrijpen bij technische problemen.

Het streng beveiligde gebouw van het centrum is 3000 m² groot en kostte 12,6 miljoen euro. Dit bedrag werd volledig betaald door het Waalse gewest.

De Europese Unie en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA werken al een tijdje aan hun eigen satellietnavigatiesysteem. Galileo moet een onafhankelijk alternatief vormen voor militaire systemen als het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en het Russische GLObal NAvigation Satellite System (GLONASS). Galileo heeft op dit moment 22 satellieten in omloop. Tegen 2020, wanneer het systeem volledig operationeel wordt, moeten dit er 30 zijn.