België breekt wereldrecord grootste chemieles

07/05/2015

Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, heeft samen met Essenscia, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, het Guinness World Record ‘grootste chemieles’ verbroken.

1.018 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de lagere school volgden de les boordevol spectaculaire proefjes. Samen met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en weerman Frank Deboosere leerden ze haargel, superslijm en een gasfontein maken.

“Met een initiatief als de ‘grootste chemieles’ willen we jongeren op een toffe manier laten kennis maken met techniek, wetenschappen en chemie”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van Essenscia Vlaanderen. “We willen de kinderen vandaag vooral inspireren en hen tonen dat chemie een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven. Hopelijk nemen ze dat enthousiasme mee in hun verdere studieloopbaan en kiezen ze later voor een wetenschappelijke of technische opleiding.”

“Door kinderen al vroeg op een creatieve manier kennis te laten maken met de wondere wereld van wetenschap, techniek en technologie, zoals vandaag op de ‘grootste chemieles’, kunnen ze een positieve keuze maken in hun verdere loopbaan op school”, zegt ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. “Kinderen die vanuit passie voor een richting kiezen blijken later ook erg gemotiveerde leerlingen te zijn.”

Met dit wereldrecord geeft Essenscia het startschot van een heuse chemieweek met op zaterdag 9 en zondag 10 mei de opendeurdagen van de sector. Heel wat bedrijven uit de chemie en life sciences openen dan uitzonderlijk hun deuren voor het grote publiek.

Voor Technopolis past het wereldrecord in de feestelijke activiteiten naar aanleiding van de 15de verjaardag van het doe-centrum. Op zondag 10 mei vindt in Technopolis bovendien het eerste chemiefestival plaats: een unieke samenwerking tussen Vlaamse universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en kennisinstellingen. Onder het motto ‘word chemieprofessor in 1 dag’ kunnen kinderen er onder begeleiding aan de slag met allerlei chemische proefjes.