België betrokken bij nieuwe missie naar Mars

12/06/2018

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA lanceerde vorige maand de sonde InSight naar Mars, met name om bevingen op de Rode Planeet te detecteren. Dat moet het mysterie rond de vorming van aardse planeten, zoals onze aarde, ontrafelen.

Het tuig,  de Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight), werd op 5 mei door een Atlas V-draagraket vanop de Amerikaanse basis Vandenberg in Californië de ruimte in geslingerd.  De sonde moet 385 miljoen kilometer afleggen voor hij op 26 november 2018 op Mars kan landen. Daarmee zal het het eerste  NASA-ruimtetuig zijn sinds verkenner Curiosity in 2012 op Mars landde.

InSight kan gegevens verzamelen dankzij drie instrumenten: een seismometer, een instrument dat nauwkeurig de locatie van de sonde kan bepalen aangezien Mars om zijn rotatieas wiebelt en een warmtesensor op een klopboortje dat zich drie à vijf meter de grond in hamert.

De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) gaat helpen de gegevens van de radiosignalen te analyseren die uitgewisseld worden tussen de aarde en de sonde om de rotatieschommelingen van de planeet te volgen. Dat zegt veel over de inwendige structuur van Mars. Zo achterhalen we waaruit de planeetkern bestaat.  In de eerste plaats of die vast of vloeibaar is.

Hoogleraar Véronique Dehant van de Koninklijke Sterrenwacht van België zal de analyses leiden, met financiële steun van het Belgische Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en de hulp van het PRODEX-programma van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA).