Belgica120-expeditie onderzoekt biodiversiteit in Antarctica

01/03/2018

Een groep van Belgische en Franse wetenschappers is op 21 februari naar Antarctica vertrokken. Het doel van deze Belgica120-expeditie is om een inventaris te maken van de biodiversiteit in de Zuidelijke Oceaan. Ook onderzoekt het team hoe erg het is gesteld met het aanwezige plastic in het water.

Om de impact op het leefmilieu zo klein mogelijk te houden, vaart het team met een lichte zeilboot, de Australis, naar de Straat van Gerlache, een zeestraat nabij het Antarctisch Schiereiland. Daar gaat het schip voor anker en onderzoeken de wetenschappers gedurende een maand wat de gevolgen zijn van de klimaatopwarming op de biodiversiteit in de Zuidelijke Oceaan. Tot op een diepte van honderd meter maken ze een gedetailleerde inventaris van al het aanwezige leven. De kans is groot dat de onderzoekers op nieuwe diersoorten stoten. Daarnaast onderzoekt de expeditie ook of het wereldwijde probleem van plastic in de oceanen ook een invloed heeft op het onderwaterleven nabij Antarctica.

Het team bestaat uit negen onderzoekers, verbonden aan de Université Libre de Bruxelles (ULB), de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Universiteit Gent, de KU Leuven, de Université de Bourgogne en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

De naam van de expeditie, Belgica120, is een verwijzing naar de historische reis van Adrien de Gerlache, met het schip de Belgica, naar Antarctica, 120 jaar geleden. Dat België een historische band heeft met het Zuidpoolgebied kunt u hier lezen.

Meer informatie over de Belgica120-expeditie vindt u op deze website en op haar Facebookpagina.