Belgen testen effectieve nieuwe huidkankerbehandeling

01/12/2022

België heeft zich in de voorhoede van het kankeronderzoek getoond na een succesvolle klinische studie bij patiënten met uitgezaaide melanomen.

Het medisch oncologisch team van het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel), onder leiding van prof. Bart Neyns, voerde een studie uit waarbij een combinatie van de eigen immuniteitsverhogende 'dendritische' cellen van de patiënt en een synthetische immuniteitsbooster, bekend als AS01B, in de tumoren van de patiënten werd geïnjecteerd.

De studie biedt een kans op herstel voor die patiënten voor wie de standaard behandelmethoden geen resultaten opleverden. In twee van de acht gevallen verdwenen alle metastasen en een andere patiënt vertoonde na drie weken significante verbeteringen.

Dit zijn veelbelovende resultaten voor de behandeling van een kanker met bijzonder lage overlevingskansen (de overlevingskans over vijf jaar wordt geschat op 10%). Daarom wordt er veel hoop gevestigd op deze ontdekking en zal het klinische onderzoek worden voortgezet.

Het team liet zich inspireren door een studie die vergelijkbare resultaten had opgeleverd bij het combineren van dendritische cellen met T-VEC, een antikankervirus dat niet beschikbaar is in België, dus gingen ze voor een synthetisch en goedkoper product.

Wist je dat het ook Belgen waren die de oorzaak van melanoom ontdekten? Onderzoekers van VIB-KU Leuven bewezen dat gemuteerde melanocyten (cellen die een pigment produceren dat bekend staat als melanine) aan de basis liggen van de meest dodelijke vorm van huidkanker.