Belgen lichten dengue een beentje

14/10/2021

Jaarlijks sterven duizenden mensen aan dengue. Het Leuvense Rega Instituut, het Centre for Drug Design and Discovery (CD3) en farmabedrijf Janssen Pharmaceutica hebben na twaalf jaar intens onderzoek een krachtige remmer ontwikkeld tegen het virus.

Dengue, of knokkelkoorts, treft jaarlijks zo’n 400 miljoen mensen, van wie er zo’n 100 miljoen ziek worden en duizenden het niet overleven. De ziekte wordt overgedragen door muggen en komt vooral voor in de tropische en subtropische streken van Azië en Latijns-Amerika. Ernstige spier- en gewrichtspijnen en hoge koorts zijn de hoofdsymptomen.

 

Tot nu toe konden alleen pijnstillers verlichting bieden en het enige bestaande vaccin is geen wondermiddel. Dankzij Belgische medische kringen kan het roer nu worden omgegooid. Het virus probeert zichzelf te vermeningvuldigen door zijn genetisch materiaal te kopiëren. Het is gelukt in het laboratorium de interactie tussen twee virale eiwitten die daarbij essentieel zijn, af te blokken. Daarvoor is de ‘moleculenbibliotheek’ van het CD3 met haar 400.000 stuks gescreend om er de juiste moleculen uit te pikken. De remmer werkt zowel preventief als curatief tegen de vier denguetypes, zelfs als de ziekte al op haar hoogtepunt is. Bij muizen daalde de viruslading al binnen 24 uur na het begin van de behandeling.

 

Het middel is nu in klinische ontwikkeling. Goede vooruitzichten dus voor de miljoenen bewoners, bezoekers, ngo-medewerkers en anderen die in hoogrisicogebieden gevestigd zijn of er verblijven.