Belg ontdekt nieuwe vogelsoort in Indonesië

31/10/2018

Philippe Verbelen, een ornitholoog van Greenpeace Belgium, heeft op het Indonesische eiland Rote een nieuwe soort boszanger ontdekt. Dat is een zeldzame gebeurtenis. Jaarlijks worden er maar een tiental nieuwe vogelsoorten gevonden.

Verbelen spotte de vogel voor het eerst in 2009 toen hij eigenlijk op zoek was naar zeldzame uilen op Rote. Tijdens dat veldwerk trok de kleine boszanger – familie van de tjiftjaf en de fitis – zijn aandacht. Verbelen merkte op dat hij er niet uitzag als de boszangers op het naburige eiland Timor. Zo had hij een langere snavel en zag de kleur van het verenkleed er anders uit. Daarom vermoedde Verbelen dat het om een nieuwe soort kon gaan.

Pas in 2014 keerde Verbelen terug om zijn vermoedens verder te onderzoeken. Samen met de Universiteit van Singapore en het Indonesisch Wetenschappelijk Instituut voor Biologie slaagde hij erin om een exemplaar te vangen en een DNA-staal te nemen. Uit de analyse daarvan bleek het inderdaad om een nieuwe soort te gaan die enkel op Rote voortkomt.

De vogel is nog maar net ontdekt, maar toch waarschuwen wetenschappers al direct voor het dreigende gevaar van ontbossing. De bossen op het eiland verdwijnen in een hoog tempo. Dat is problematisch voor de vogel die zich vaak ophoudt in het bladerdak. Als zijn leefgebied niet beschermd wordt, dreigt hij uit te sterven.