Bacterie tegen overgewicht weldra op de markt

08/09/2021

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) gaat akkoord met het in de handel brengen van de bacterie Akkermansia muciniphila als voedingssupplement. Deze bacterie tegen overgewicht werd ontdekt door een spin-off van de UCLouvain.

Deze beloftevolle bacterie voor mensen met overgewicht is ontdekt dankzij gemeenschappelijk onderzoek van de Wageningen University in Nederland en de UCLouvain. Samen richtten ze A-mansia op, een spin-off die het voedingssupplement op de markt zal brengen. ‘Wellicht zal het worden toegediend als capsule of tablet, dat is nog niet uitgemaakt’, zegt hoogleraar P. Cani van de UCLouvain.

Deze darmbacterie heeft als doel de barrièrefunctie van de darmwand te herstellen door ontstekingsmarkers in de lever, insulineresistentie en een hoog cholesterolgehalte te verlagen. In de loop van de behandeling worden de vetopslag, het glucosemetabolisme en het energieverbruik beter geregeld.

De CEO van A-Mansia Michael Oredsson zegt dat België er ongetwijfeld als een van de eerste landen zijn voordeel mee zal doen. ‘We moeten nog bepalen in welke andere landen we dit novel food (voedingsmiddel dat nog maar sinds kort wordt geconsumeerd) in de tweede helft van 2022 uitbrengen’, stelt hij.

Nu de Belgische spin-off zijn uitvinding van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) op de markt mag brengen, is het wachten op de goedkeuring van het Amerikaanse agentschap voor het de wereldmarkt bestormt.