Arnon verorbert voedselafval

06/09/2016

De Belgische masterstudente Kathleen Vinck heeft voor haar eindproef aan de Universiteit Antwerpen het toestel Arnon ontworpen om voedselafval te recycleren. In de meeste horecazaken wordt het voedselafval samen met het restafval weggesmeten, waarna het verbrand wordt. Dat is evenwel niet ecologisch verantwoord aangezien gescheiden organisch afval kan dienen als compost.

Het afvalverwerkingstoestel Arnon werd in het leven geroepen om het voedselafval in de horeca te recycleren: “Maar daar wringt net het schoentje in grote horecazaken, die soms hele bergen voedselafval samen met hun restafval aanbieden, vaak uit gemakzucht, plaatsgebrek of om economische redenen”, zegt Kathleen Vinck, studente productontwikkeling. “Ik bedacht daarom een manier om voedselafval ter plaatste te verzamelen en gedeeltelijk te verwerken.”

Het personeel sorteert het voedselafval vooraleer het terecht komt in het toestel. Vervolgens begint het verwerkingsproces waarbij het afval afgebroken wordt aan de hand van afwaswater. Arnon heeft immers water nodig om het voedselafval op een degelijke manier weg te spoelen. Bovendien wordt het afwaswater ook nog eens hergebruikt. Eens de massa gereduceerd is, wordt het vocht eraan onttrokken om de geurhinder te beperken.

Het toestel heeft een aantal opmerkelijke voordelen zoals de gereduceerde geuroverlast, het hygiënische proces en het beperkte onderhoud. Arnon is bovendien economisch gunstig voor horecazaken aangezien de hoeveelheid afval krimpt. Daardoor moeten ze minder spenderen aan de afvalophaling. De CO2-uitstoot ligt ook een stuk lager dankzij de verminderde output. Verder is de biomassa na het verwerkingsproces bruikbaar voor compostering.

Voor de uitwerking van haar masterproef werd Kathleen Vinck bijgestaan door Reco-vert, een kersvers bedrijf dat pas in oktober officieel zijn deuren opent. Reco-vert is toegespitst op de afvalverwerking van de horeca aan de hand van technologische applicaties. Arnon wordt door het bedrijf verder ontwikkeld vooraleer het toestel op de markt komt.