Antwerpse zoo verwelkomt okapibaby

12/03/2019

Heuglijk nieuws in de zoo van Antwerpen: eind januari werd okapi Ubundu geboren, na een dracht van veertien maanden. Zijn vader, Bondo, bezit de belangrijkste genen van alle okapimannetjes in dierentuinen overal ter wereld. Naast Lindi, zijn moeder, wonen in Antwerpen nog twee wijfjes, Antonia en Yenthe. Vijf exemplaren dus van een diersoort die in het wild alleen nog voorkomt in Congo, maar ook daar bedreigd wordt.

Ubundu, genoemd naar een stad in Congo, woog bij de geboorte 24,5 kilo en had een schofthoogte van 86 centimeter. Zowel moeder als pasgeborene stelt het goed. Nu het stilaan begint op te warmen, zet Ubundu zijn eerste stapjes buiten en kunnen de bezoekers hem komen bewonderen. Onder de 14°C blijft de spruit lekker warmpjes binnen.

De Antwerpse zoo is internationaal stamboekhouder en coördinator van het Europese kweekprogramma. Hij zoekt uit wie het best met wie paart om de diversiteit maximaal in stand te houden en zo de soort de beste overlevingskansen te geven. Mocht het er ooit op aankomen, dan zou een reservepopulatie in het wild kunnen worden ingezet. Want, zoals gezegd, is het niet goed gesteld met het okapibestand. In hun thuisland, de Democratische Republiek Congo, leven er nog amper 15.000 exemplaren.