Als wetenschapsvrouw kennis delen

04/02/2021

Sinds twee jaar werkt Angelique Van Ombergen als wetenschappelijk coördinatrice bij het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA)en als gastprofessor aan de UAntwerpen . Naast publiceren in diverse tijdschriften geeft ze geregeld workshops en lezingen voor volwassenen en kinderen.

Aan de Universiteit Antwerpen deed ze onderzoek naar wat een ruimtereis doet met het brein van astronauten, waarop ze de titel van doctor in de Medische Wetenschappen haalde en later verder postdoctoraat onderzoek deed. Haar wetenschappelijk werk levert haar in 2018 de Vlaamse PhD Cup op. En in één moeite door valt ze internationaal op door de Europese ranglijst van de prestigieuze Forbes 30 Under 30 binnen te dringen, in de categorie Wetenschap en Gezondheid.

Wetenschappen binnen ieders handbereik

Haar kennis en ontdekkingen wil ze ook delen met het brede publiek. Eerst schrijft ze twee kinderboeken: In mijn hoofd. De wonderlijke wereld van het brein en Reis naar de sterren, beide uitgegeven bij Lannoo. Eind 2020 wil ze haar kennis verspreiden onder een ruimer publiek, in Ruimtereizen. Ons brein in extreme omstandigheden.

Ze richtte ook haar eigen vereniging Space4Youth op, waarmee ze geregeld ruimtekampen organiseert voor kinderen.