Aeolus, de bewaarder van de winden, is gelanceerd

25/09/2018

Vega, de kleinste raket die Arianespace op de markt heeft gebracht, is gelanceerd. Op 22 augustus ging Aeolus, de satelliet voor windmetingen van de Europese Ruimtevaartorganisatie, op het geplande tijdstip de lucht in vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana.

De satelliet Aeolus, vernoemd naar de gelijknamige Griekse god van de winden, werd na vijftien jaar onderzoek en studie door het Franse Airbus ontwikkeld. Na de testfase in België en de lancering op 22 augustus zal hij tot op 30.000 m hoogte over heel de aarde de snelheid en richting van de windstromen meten. Dit technologische hoogstandje werd vorig jaar drie weken lang in het ruimtevaartcentrum van de universiteit van Luik uitgetest. De gegevens helderen een aantal mysteries op rond wind. Zo worden ruimere windmetingen mogelijk, tot nu toe een van de grote zwaktes uit de meteorologie, waardoor de weersvoorspellingen niet altijd exact waren.

De satelliet zal ook meer inzicht verschaffen in de werking van de atmosfeer. Dagelijks gaat hij vijftien omwentelingen maken om betrouwbare gegevens van over heel de aarde te leveren. Hij zal ook de luchtkwaliteit meten, wat betere voorspellingen over stofdeeltjes en andere ongezonde deeltjes moet mogelijk maken.

De Europese Ruimtevaartorganisatie stelt dat Aeolus ‘revolutionaire lasertechnologie zal inzetten om wereldwijd windstromen te meten. Hij zal onder meer informatie opleveren die ons meer inzicht verschaft in de werking van onze atmosfeer’. Bijgevolg is de lancering van de satelliet Aeolus uit meer dan één oogpunt een wereldprimeur, aangezien de Amerikanen een soortgelijk project niet met succes hebben ontwikkeld.