Aardwarmte in de Kempen draagt bij aan duurzame energiemix

26/09/2024

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) voert momenteel seismische metingen uit in de Kempische ondergrond om er de aardlagen in beeld te brengen. Het pompt het hete grondwater tussen die lagen op en gebruikt het als groene energie.

Wie dezer dagen door Mol, Dessel of Retie in de Antwerpse Kempen rijdt, merkt mogelijk een van de vier zogeheten trilwagens op. Dat is een vrachtwagen uitgerust met zware trilplaten om kunstmatig golven op te wekken. Zowat om de 10 meter houdt hij halt en stuurt hij gedurende ongeveer één minuut trillingen de grond in die variëren van 1 tot 100 Hz, tot op een diepte van wel 5 km. De trillingen planten zich voort in de ondergrond en weerkaatsen op verschillende geologische lagen, zoals sonar in water. Over de hele regio, een gebied van 40 km², hebben landmeters om de 20 m in totaal liefst 6.000 sensoren uitgezet. Dit netwerkt vangt de weerkaatste golven op en maakt op die manier een 3D-model van de aardlagen.    

Tussen die aardlagen zit heet water. De nabijgelegen proefcentrale van VITO in Mol pompt dat hete water via een buis uit de diepe ondergrond (3,5 à 4 km) op, onttrekt er de warmte aan en gebruikt ze om 200 woningen, haar eigen gebouwen en die van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN) te verwarmen. Via een tweede buis gaat het afgekoelde water terug de grond in om daar opnieuw op te warmen en zo is de cyclus rond.    

Geothermie als leverancier van groene energie in België. Je zou het niet meteen verwachten. En toch.