3D-neusreconstructie dankzij Luikse bedrijf Cerhum

24/11/2022

In 2013 raakte een Franse patiënte door neusholtekanker een flink deel van haar neus kwijt door de radio- en de chemotherapie. Onlangs heeft het kankerinstituut van de universiteit van Toulouse (CHU) bij haar een volledig nieuw 3D-reukorgaan getransplanteerd ontwikkeld door het Luikse bedrijf Cerhum, gespecialiseerd in botreconstructies.

U hoort het goed: geen prothese of huident, maar een neus in driedimensionale vorm. Die bestaat uit biokeramiek, een specifiek biomateriaal met een samenstelling die erg gelijkt op die van menselijk bot. De neus is op maat van de patiënte geprint op basis van 3D-beelden gemaakt voor de start van de kankerbehandeling. Maatwerk komt de botconstructie ten goede ongeacht welke behandeling de patiënt ondergaat. Vergeleken met een klassieke kunstmatige transplantatie verloopt die reconstructie ook vijf à zeven keer sneller. De geboekte therapeutische winst is dus ongezien.

Eerst werd de nieuwe neus op de voorarm van de patiënte getransplanteerd, om haar lichaam de kans te geven hem te koloniseren. Twee maanden later werd hij op haar gezicht aangebracht, een microchirurgische ingreep waarbij de talrijke bloedvaten worden aangehecht. Intussen kan ze weer door de neus ademhalen, hoewel bij een vervolgoperatie nog enkele aanpassingen nodig zullen zijn.

Aanzienlijke medische vooruitgang op het conto van het Luikse Cerhum, dat in 2015 werd opgericht en gespecialiseerd is in het vervaardigen van medische apparatuur voor botreconstructies.