Zilver op wereldkampioenschap Breakdance

03/12/2020

De Belgische Maxime Blieck eindigt tweede op ‘s werelds grootste kampioenschap breakdancen. Binnenkort een Olympische sport!

De wereldfinale van de Red Bull BC One, de belangrijkste breakdancewedstrijd ter wereld, vond plaats in het Oostenrijkse Salzburg.

Deze acrobatische dans, ontstaan uit de hiphop, wordt gekenmerkt door schokkerige lichaamsbewegingen en grondfiguren. Breakdancers worden het vaakst b-boys (mannen) of b-girls (vrouwen) genoemd. Al enkele tientallen jaren is deze spectaculaire dans wereldwijd een succes.

Gezien het toenemend aantal internationale wedstrijden besloten de Olympische instanties er een nieuwe Olympische sport van te maken. Naast de klimmers, skateboarders en surfers zullen de b-boys en b-girls schitteren op de OS van Parijs in 2024. IOC-voorzitter Thomas Bach: ‘Het is een prima kans om extra pit in de OS te steken, een nog jonger publiek aan te trekken en de streetart in het evenement te introduceren.’

De zilveren plak van onze 20-jarige landgenote Maxime Blieck, beter bekend als b-girl Madmax, kan ons dus doen dromen van Olympisch goud.