Zeilen: zilver op Euro-zeerace

16/09/2021

De Red Dolphins, dat zijn de Belgen Sophie Faguet en Jonas Gerckens, werden mooi tweede in het offshore zeilen, waar het puik van de Europese zeilers naar afzakt.

De Europese teams zetten van het Italiaanse Genua koers naar Corsica, moesten daarna enkele Italiaanse eilanden ronden en tot slot terug naar datzelfde Genua zeilen. Een erg lastige tocht van drie dagen en drie nachten voor de opvarenden, nu het septemberweer zo grillig is, met vaak een zwakke veranderlijke wind.

Met dergelijke weersomstandigheden moet je uiteraard extra opletten om je voordeel te doen met elk beetje kortstondig gunstige wind. De gekozen manoeuvres geven dus de doorslag en vereisen constante concentratie van de teams om het verschil te maken. Want technisch gezien schepen alle deelnemende landen voor deze prestigieuze zeilwedstrijd gemengd dubbel in op soortgelijke boten.

Jonas Gerckens was in zijn nopjes: ‘We moesten grote strategische keuzes maken en soms was het hopen dat het weer meezat. We hebben het er de hele wedstrijd door behoorlijk van afgebracht. Voor goud moeten we ’s terugkomen, maar voor nu zijn we al dik tevreden!’. Sophie Faguet van haar kant gaf toe: ‘Ik ben dolgelukkig maar hondsmoe! Op het eind was het schitterend optornen tegen Frankrijk en Spanje!’.

Conclusie: zoals van de vorige editie brengen de Red Dolphins ook van deze Euro-zeerace een erg mooie zilveren medaille mee.