Zege en Europees record op marathon van Rotterdam

27/10/2021

In een tijd van 2.03.36 won Bashir Abdi als eerste Europeaan sinds 1998 de marathon van Rotterdam. Tegelijk vestigde hij in de discipline een nieuw Europees record.

De Gentenaar kwam niet per se als favoriet aan de start van deze 40e marathon van Rotterdam. Twee concurrenten hadden op die afstand een beter persoonlijk record op hun naam staan dan hij, met name de laatste overwinnaar in de discipline, de Keniaan Marius Kipserem.

Het tempo lag hoog vanaf de start, maar Bashir Abdi wachtte liever geduldig 36 km lang alvorens in de aanval te gaan en zijn grootste Keniaanse concurrent definitief achter zich te laten. Zodra de Belg de eindstreep voorbij was, liet hij zijn vreugde de vrije loop: ‘Ik ben echt dolgelukkig! Ik wilde deze marathon lopen omdat Rotterdam voor mij zowat een thuiswedstrijd is. Het hele parcours lang werd ik toegejuicht, de toeschouwers schreeuwden als gek, ik werd er bijna doof van!’

Zo heeft Bashir Abdi, na Vincent Rousseau in 1994 in 2.07.51, de marathon van Rotterdam gewonnen. Op 32-jarige leeftijd zet hij een tijd neer van 2.03.36, waarmee hij een nieuw persoonlijk record vestigt en het oude continentale van de Turk Kaan Kigen Özbilen met 40 seconden verbetert.

Tweeënhalve maand na zijn mooie bronzen medaille op de olympische marathon van Tokio zet de Gentenaar opnieuw een prachtprestatie neer.