Wielrennen: Wout Van Aert wint Amstel Gold Race

22/04/2021

Minutenlang nam de analyse van de fotofinish in beslag, maar de Antwerpenaar kwam op enkele millimeters na als winnaar uit de bus in de 55e editie van de Amstel Gold Race.

Vorig jaar ging de Amstel Gold Race door corona niet door. Dit jaar reden de renners 13 rondes op een alternatief parcours van 17 km door de gemeenten Maastricht en Valkenburg. Er werd echter niks aan prestige ingeboet, want de organisatoren hadden de zwaarste en mooiste beklimmingen in de wedstrijd gehouden.

Editie 2021 van de Nederlandse klassieker stond zelfs bol van de wendingen zodra de laatste ronde inging. Op dat moment, in de laatste klim van de Cauberg, besloot Wout Van Aert volop in de aanval te gaan om het peloton te doen uiteenspatten. Hij kreeg maar twee achtervolgers in zijn kielzog.

In een razend tempo zaten de drie vluchters elkaar in de laatste rechte lijn achterna voor de sprint. Zoals enkele dagen tevoren, in de Brabantse Pijl, trof de jonge Antwerpenaar de Brit Tom Pidcock in een moordend duel. Na 202 km kwamen ze samen over de eindstreep. Maar na een spannende analyse zette de finishfoto wel degelijk de Belgische renner op één.

Zelfs al was het millimeterwerk, deze zege in een grote klassieker blijft een prachtprestatie.