Wielersport: drievoudige Belgische zege in Luik-Bastenaken-Luik

28/04/2022

Na een flitsende aanval op minder dan 30 km van de meet behaalt Remco Evenepoel met veel zwier de mooiste zege van zijn jonge carrière. Twee andere Belgen vervolledigen het podium.

Remco Evenepoel, beschouwd als een van de grootste wielerbeloftes, zag zijn carrière op 15 augustus 2020 nochtans ei zo na gefnuikt. Die dag komt de Belg ten val bij de afdaling van de Muur van Sormano in de Ronde van Lombardije. Beneden in het ravijn kan hij bewegen noch ademen en uiteindelijk blijkt een bekkenbreuk zijn deel.

Nu hij opnieuw in bloedvorm is, kon de Brabander zijn talent tonen in de oudste klassieker. De inzet wist de amper 22-jarige niet te verlammen. Op de Côte de la Redoute, 28 km van de meet, schoot Evenepoel als een pijl weg tot bij de laatste overblijver van een eerdere ontsnapping. Daarna ging hij er voor een lange rit solo vandoor en behaalde een schitterende overwinning.

Na 257 km fietsen schrijft Remco de 108e editie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam, zijn eerste monument ooit. ‘Ik ben sprakeloos. Solo eindigen in mijn favoriete wedstrijd, met een kleine minuut voorsprong, maakt me gelukkig’, gaf hij erg geëmotioneerd toe voor hij helemaal in het zwart-geel-rood het podium beklom. Quinten Hermans won de sprint en kwam als tweede aan, voor Wout van Aert. De winnaar van de Waalse Pijl enkele dagen eerder, Dylan Teuns, werd mooi zesde.

We moeten al terug naar 1976 om drie Belgische wielrenners op het podium van Luik-Bastenaken-Luik te zien, namelijk Joseph Bruyère, Freddy Maertens en Frans Verbeeck.

Ter herinnering: recordhouder van die klassieker blijft de legendarische Eddy Merckx, met zes zeges.