Wereldspelen: mooie medailleoogst voor België

20/07/2022

De Belgische atleten wonnen 20 medailles, waarvan 11 gouden, in niet-olympische disciplines als squash, acrogym, jiujitsu, skeeleren, duatlon en muurklimmen.

Dit jaar vonden de Wereldspelen plaats in Birmingham, in de Amerikaanse staat Alabama. Deze wedstrijd wordt sinds 1981 om de vier jaar gehouden en bestaat uit 58 disciplines in 34 niet-olympische sporten en 4.500 atleten uit 100 landen nemen deel.

In het squash won Tinne Gilis goud. In de finale versloeg de 24-jarige Kempense de Britse Lucy Beecroft met 3-0.

In het jiujitsu (vechtsport die gevechtstechnieken van de samoerai combineert) won Licaï Pourtois goud in de klasse tot 57 kg. De 25-jarige studente ostheopathie uit het Henegouwse Binche is trouwens drievoudig wereldkampioene in haar categorie.

In het jiujitsu ne-waza (Braziliaanse variant) pakte Florian Bayili goud in de klasse tot 69 kg. De 26-jarige Brusselaar speelde in de finale 0-0 gelijk tegen Mohamed Alsuwaidi uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar won met een voordeelpunt.

In het boulderen beklom Nicolas Collin het hoogste schavotje. Hoewel hij als zesde en laatste geplaatst werd voor de finale, raakte de 24-jarige Brusselaar net voorbij de Japanse wereldkampioen Kokoro Fujii.

In het acrogym schonken Kim Bergmans, Lise De Meyst en Bo Hollebosch België goud op de teamcompetitie (trio). Met 29.970 haalden de Belgen het van Portugal (29.150) en Oekraïne (28.600).

Helena Heijens en Bram Röttger kaapten het goud weg voor de neus van het Duitse en het Israëlische duo. Israël werd op het voorbije wereldkampioenschap in maart in Bakoe nog drie winnaar (combinatie, balans en tempo).

In het duatlon won de 30-jarige Maurine Ricour goud; achtereenvolgens liep ze de 10 km, fietste de 40 km en liep de 5 km in 2 uur 1’38’.

In het skeeleren behaalde onze olympisch kampioen snelschaatsen op het ijs Bart Swings vier keer goud.

Met zijn 11 gouden medailles (20 in totaal) staat België zevende in het landenklassement van deze Winterspelen!