Wereldspelen: medailleregen voor Bart Swings in het skeeleren

13/07/2022

Bart Swings is vooral de man van de medailles voor snelschaatsen op het ijs. Nu wint hij er vijf, waarvan vier gouden, op de Wereldspelen skeeleren.

Dit jaar vonden de Wereldspelen plaats in Birmingham, in de Amerikaanse staat Alabama. De wedstrijd wordt om de vier jaar gehouden, sinds 1981, voor 25 niet-olympische sporten, zoals ritmische gymnastiek, squash, sumo en ook skeeleren. Er nemen zowat 4.500 atleten uit 100 landen aan deel, onder het beschermheerschap van een vereniging die erkend is door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De Belg Bart Swings skeelerde in meerdere snelheidswedstrijden. Zijn voorkeur gaat uit naar de lange afstand, dus goud in de puntenkoers over 10.000 meter op de weg was een makkie. Hij behaalde het maximum (27 punten) en liet zo zijn naaste concurrent, de Colombiaan Daniel Zapata Martínez (8 punten) achter zich.

De Brabander kwam ook in actie op de afvallingskoers, ook over 10.000 meter. Alweer was hij winnaar. Intussen moest hij vrede nemen met brons in de sprint op de 1.000 meter.

Bart Swings, die al aan de twee laatste edities (Cali 2013 in Colombia en Wroclaw 2017 in Polen) had deelgenomen, heeft nu 11 medailles op de Wereldspelen op zijn naam. Dat zijn er zeven gouden, twee zilveren en twee bronzen.

En laten we niet vergeten dat de Belgische schaatser als 31-jarige olympisch kampioen snelschaatsen op het ijs werd op de Olympische Winterspelen 2022 in Peking.