Wereldprimeur paragliden

03/10/2022

Avonturier en paraglider Tom de Dorlodot vliegt langs de K2, de tweede hoogste berg ter wereld. Als eerste ooit zette hij een dergelijke prestatie in het paragliden neer!

Blijkbaar zijn jaren van voorbereiding nodig om in zo’n riskante onderneming te slagen. Tom de Dorlodot was al vaker naar Pakistan gereisd met dit doel voor ogen. De zesde poging zal uiteindelijk de goede blijken.

Aan een glijscherm naar een volledig onbewoonde zone zweven, over meerdere tientallen kilometers, is een waagstuk. Eerst moet je de erg vijandige omgeving van de Baltorogletsjer over, dan wachten op gunstige maar dikwijls wispelturige stijgwinden en tot slot in ijswoestijnen rakelings langs meer dan 8.000 m hoge toppen vliegen.

Een grondige voorbereiding van het parcours, de discipline technisch volledig beheersen, een goede fysieke conditie en een ijzersterke moreel zijn essentieel voor tijdens de vlucht. Want het duurt uren voordat je weer vaste grond onder je voeten voelt.

De Belgische avonturier zag zich genoodzaakt, met de hulp van zijn kameraad Horacio Llorens, te improviseren in dat nooit eerder met een parapente overvlogen decor. Zo scheerde hij langs mythische bergen als de Trango Towers, de Muztagh Tower, de Broad Peak en de Gasherbrum IV. Tijdens zijn zeven uur durende vlucht veroverde de man uit het Waals-Brabantse Ottignies vooral de K2 (8.611 m), na de Everest (8.849 m) ’s werelds tweede hoogste berg.

Proficiat, Tom de Dorlodot, voor de nooit eerder geslaagde prestatie in de geschiedenis van deze bijzonder milieuvriendelijke sport.