Wereldbeker paracycling in Oostende

12/05/2022

Oostende was onlangs gaststad voor de Wereldbekermanche UCI paracycling op de weg. De Belgen pakten 12 medailles, waarvan 5 gouden. Een record op dat wedstrijdniveau!

De beste paracyclers op de handbike, tweewieler, driewieler en tandem troffen elkaar aan de Belgische kust voor de zesde editie van de Para-Cycling Road World Cup Ostend. Het is de eerste van drie manches dit jaar in het kader van de Wereldbeker 2022, georganiseerd onder de vlag van de UCI (Internationale Wielerunie).

Over vier dagen gespreid omvatten de wedstrijden twee tijdritten. Tijdens de eerste rit zijn de renners op een handbike of driewieler aan de beurt, terwijl de tweede gereserveerd is voor wie op de tweewieler of de tandem rijdt. Dan volgen de wegwedstrijden met renners volgens het type fiets, zoals bij de tijdritten. De deelnemers worden daarna ingedeeld in verschillende categorieën naargelang de aard van hun handicap.

In de chronorit won onze handbiker Maxime Hordies, die brons behaalde op de laatste OS in Tokio, een schitterende gouden medaille in de categorie MH1, zoals daags nadien Ewoud Vromant in de MC2 tegen de tijd op de tweewieler.

In de wegrit beklom Maxime Hordies (MH1) andermaal het hoogste podium met zijn handbike, zoals Jonas Van de Steene (MH4) en Jean-François Deberg (MH3), die eveneens met een gouden plak rond de hals eindigen.

We volgen ongetwijfeld de prestaties van deze uitzonderlijke sporters op de volgende Wereldbekermanches die in Duitsland en daarna in Canada plaatsvinden.