Vijf medailles op EK baanwielrennen

18/08/2022

Lotte Kopecky pakt twee keer goud, in de afvalling en in de puntenkoers. Robbe Ghys trekt het zilver naar zich toe in de puntenkoers over 40 kilometer. Het duo Robbe Ghys en Fabio Van den Bossche van zijn kant wint brons in de ploegkoers, zoals Jules Esters in de afvalling.

Op de wielerbaan van München werden de eerste Belgische medailles behaald tijdens de tweede editie van het Europese sportkampioenschap 2022. Nog even zeggen dat deze nieuwe competitie, ingevoerd in 2018, om de vier jaar plaatsvindt en de EK’s 2022 atletiek, roeien, beachvolley, freestyle BMX, vlakwaterkanoën-kajakken, baanwielrennen, wegwielrennen, muurklimmen, artistiek turnen, tafeltennis, triatlon en mountainbiken samenbrengt.

Op de baan maakte Lotte Kopecky haar favorietenrol waar in de afvalkoers (een individuele wedstrijd waarbij je als laatste over de eindstreep komt nadat de laatste renner van elke tussensprint is uitgeschakeld). Nochtans was de Antwerpse halfkoers ei zo na afgevallen, vóór ze de Britse Pfeiffer Georgi en de Nederlandse Mylène de Zoete versloeg. Zij boekt een ruimere zege in de puntenkoers.

Bij de mannen behaalt Robbe Ghys de tweede Europese medaille van zijn carrière door tweede te eindigen in de puntenkoers over 40 kilometer (het eindklassement van dit onderdeel wordt bepaald aan de hand van de punten die de renners tijdens de tussensprints hebben gewonnen en verzameld). Jules Esters van zijn kant pakt brons in de afvalling, zoals even tevoren het duo Robbe Ghys en Fabio Van den Bossche toen ze 58 punten binnenhaalden na 250 ronden, 50 km en 25 sprints, één aan het eind van elke tiende ronde.

Wellicht zijn er nog Belgische medailles te rapen in dit EK, dat op 21 augustus eindigt.