Victor Campenaerts rijdt oude werelduurrecord aan diggelen

26/04/2019

In het najaar van 2018 behaalde de 27-jarige Antwerpse hardrijder nog een bronzen medaille op het Wereldkampioenschap tijdrijden in Innsbruck. Vanaf dan stond zijn blik strak gericht op de wielerbaan Velódromo Bicentenario in het Mexicaanse Aguascalientes, waar hij in april het werelduurrecord van voormalig Tourwinnaar Bradley Wiggins met 563 meter verpulverde.

De renner van wielerploeg Lotto Soudal schreef wereldgeschiedenis. Nochtans kwam hij wat aarzelend en traag op gang, zodat hij na de eerste rondjes wat had in te halen als hij Wiggins wilde onttronen. Dat besef gaf hem vleugels. Voorbij halfweg de poging was hij fors uitgelopen op de Britse recordhouder. De pijn verbijtend perste de staalharde in de slotsprint alle restjes kracht eruit, stoof vooruit en beukte zich los door de muur van 55 km heen.

Voor Campenaerts was de droom werkelijkheid geworden. Hij is nu de vierde Belg met het werelduurrecord op zijn naam, na Marcel Van den Eynde (1897), Ferdinand Bracke (1967) en Eddy Merckx (1972) en de 43e renner in totaal. Een fenomenale prestatie!