Twee jonge Belgen wereldkampioen beachvolleybal

23/11/2023

Het Belgische duo bestaande uit Joppe Van Langendonck en Kyan Vercauteren, twee studenten aan de KU Leuven, won goud op het WK U21 in Thailand.

Een fraaie prestatie die twee Belgische studenten zopas leverden op het WK beachvolley U21 in de Thaise stad Roi-Et. Een beetje onverwacht klopten ze achtereenvolgens de Canadese, Thaise en Oekraïense tegenstanders in de groepsfasen, daarna de Duitsers in de achtste finales, de Chilenen in de kwartfinales en de Fransen, nochtans de favorieten, in de halve finales.

Uiteindelijk zetten Joppe Van Langendonck (20) en Kyan Vercauteren (19) hun kers meesterlijk op de taart tegen de Oostenrijkse tandem.

De twee jonge Belgen, respectievelijk KUL-student kinesitherapie en chemie, trainen nochtans nog maar kort samen op het Leuvense zand. Uiteraard leerden ze als jonge broekjes al volley spelen en nu zitten ze allebei trouwens in tweede nationale.

Behalve dat beachvolley op zand gespeeld wordt, twee tegen twee, gelden dezelfde regels als voor het zaalvolley, dat per team zes spelers telt. Op de Canadese stranden is beachvolley al decennia populair maar pas vanaf eind jaren ’90 werd het ook professioneel aangepakt. Toen richtten de media volop de schijnwerpers erop en zette de discipline de stap naar de Olympische Spelen, eerst als demonstratiesport in 1992 in Barcelona en daarna als volwaardige olympische sport in 1996 in Atlanta. In België staat ze nog niet op hetzelfde professionele niveau als in andere landen, maar ze is wel aan een steile opgang bezig.

Ongetwijfeld zal het in de geschiedenis van het Belgische (beach)volley de komende jaren niet bij deze unieke prestatie blijven. Maar om meteen al van een olympische medaille te dromen?