Triatlon: Matthieu Bonne breekt uithoudingsrecord!

19/05/2022

De Belgische atleet ging onlangs een enorme uitdaging aan. Nooit heeft iemand vóór hem in 8 dagen 8 volledige triatlons afgelegd op de 8 Canarische Eilanden.

Als sporter die de extremen opzoekt, heeft Matthieu Bonne al enige ervaring. Deze beroepstopzwemmer zwom het Kanaal al over en de volledige Belgische kust zwom hij ook al af. Hij werd populair in Vlaanderen door deel te nemen aan het tv-programma Kamp Waes van de VRT.

De 26-jarige Oostendenaar heeft dus een wereldrecord uithouding neergezet. Hij krijgt coaching van Luc Van Lierde, voormalig tweevoudig winnaar van de Ironman van Hawaï, bekend als de zwaarste wedstrijd ter wereld. Een Ironman afmaken, namelijk 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km marathonlopen, is al een hele prestatie op zich, maar 8 dagen na elkaar dergelijke proeven afleggen op verschillende soorten terrein is een bovenmenselijke opgave.

Op de 8 eilanden van de Canarische archipel (La Palma, El Hierro, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa) heeft hij dus telkens de langste triatlon afgelegd, in minder dan 13 uur. Zo zwom hij in totaal 30,4 km, fietste hij 1.440 km en liep hij 337,6 km. Een buitengewone en waarlijk avontuurlijke sportprestatie van Matthieu Bonne. Want voor een officieel geldige 8 Islands-uitdaging, waar niemand vóór hem ooit in geslaagd is, moest hij ’s nachts van het ene naar het andere eiland varen in een zeilboot.

Een buitengewone krachttoer van het soort dat andere Belgen al, zoals onlangs de Gentse ultraloper Karel Sabbe, hebben volbracht.