Toon Aerts verrast op Europees kampioenschap veldrijden

30/10/2016

Toon Aerts heeft in het Franse Pontchâteau verrassend de Europese titel veldrijden bij de elite mannen veroverd. De Belgische veldrijder kwam met ruime voorsprong solo over de meet. Wereldkampioen Wout Van Aert sprintte in de achtergrond naar de bronzen medaille.

Door de warme herfstzon streden de veldrijden in het Franse Pontchâteau op een droge en razend snelle omloop voor de tweede Europese titel bij de elite mannen ooit. Voor de Belgen riep Pontchâteau al voor de start goede herinneringen op, want in 1989 en 2004 veroverden Danny De Bie en Bart Wellens er al de wereldtitel veldrijden. Deze keer was het Toon Aerts die voor België het mooie weer maakte. De 23-jarige veldrijder van Telenet Fidea Lions ging er halverwege koers vandoor en hield zijn inspanning tot het einde vol. Wereldkampioen Wout Van Aert, die uitstekend afstopwerk verrichte, sprintte uiteindelijk naar de bronzen medaille.

De twee Belgische medailles bij de elite mannen kwamen bovenop de Europese titel van de 21-jarige Quinten Hermans, die ook vorig jaar de beste was op het Europees kampioenschap. Ook hij komt net zoals Toon Aerts uit voor Telenet Fidea Lions, de ploeg die sinds dit seizoen door Belgiës meest succesvolle veldrijder Sven Nys geleid wordt. Ook de 17-jarige Timo Kielich droeg aan het Belgische succes bij: in de juniorencategorie reed hij naar de derde plek. Bij de vrouwen greep Jolien Verschueren dan weer net naast een medaille. Uiteindelijk keerde de Belgische nationale selectie dus met twee Europese titels en twee bronzen medailles terug naar huis.