Tom Boonen werd 3e op Wereldkampioenschap wielrennen

16/10/2016

Tom Boonen behaalde in de herfst van zijn carrière de 3e plaats op het wereldkampioenschap wielrennen in Qatar. Aan de meet moest hij het afleggen tegen kersvers wereldkampioen Peter Sagan en Mark Cavendish. Zo staan voor het eerst drie ex-wereldkampioenen op een WK-podium.

Tom Boonen was teleurgesteld na zijn derde plaats op het WK wielrennen. Het Belgische team had nochtans opmerkelijk gepresteerd. 175 kilometer voor de streep, besloten de Belgen namelijk om het heft in eigen handen te nemen. Met de steun van de Britten werd het peloton uiteen gerukt in waaiers. In de kopgroep waren met Naesen, Stuyven, Keukeleire, Roelandts, Boonen en Van Avermaet 6 Belgen aanwezig.

Tijdens de finale moest Tom Boonen rekening houden met de snelle benen van Sagan, Kristoff, Cavendish en Viviani. De Nederlandse renner Tom Leezer probeerde evenwel de sprint te ontlopen door op 2 kilometer van de streep een verschroeiende aanval te plaatsen. De Belgische renner Jurgen Roelandts moest zich de ziel uit het lijf rijden om de achterstand weg te werken. Op deze manier had Tom Boonen een mannetje te weinig om mee te sprinten voor de zege.

De sprint zelf verliep zonder grote incidenten. Jammer genoeg versprong de ketting van Tom Boonen op 30 meter van de streep. Uiteindelijk bleken Peter Sagan en Mark Cavendish te sterk voor de Belgische renner. De Slowaakse renner volgt op deze manier zichzelf op als wereldkampioen.

Voor Tom Boonen was dit zijn laatste WK-deelname. Volgend jaar hangt hij na Parijs-Roubaix zijn fiets definitief aan de haak.