Thierry Neuville wint voor derde keer rally van Sardinië

08/06/2023

Na een wedstrijd vol opgaven te wijten aan helse weersomstandigheden pakt de Belgische autocoureur zijn eerste zege van het seizoen in een manche van het wereldkampioenschap rally. De rally van Sardinië wint Thierry Neuville voor de derde keer.

De Belg Thierry Neuville wint de zesde manche van het WRC-seizoen, vóór Esapekka Lappi in een dubbel van het fabrieksmerk Hyundai. Dankzij deze zege klimt hij naar de tweede plaats van het WK, op amper 25 punten van Kalle Rovanperä, 3e in Italië na de beide auto’s van Hyundai.

De rally van Sardinië wordt beslist in de 14e Special, wanneer de Toyota van de Fransman Sébastien Ogier, op dat moment aan de leiding, uit de baan gaat. De Franse renner stond onder druk van de Belg en vooral het barslechte weer met hevige regen en modderstromen deed hem de das om.

Omdat de huidige wereldkampioen, de Fin Kalle Rovanperä, ruim twee minuten achterop lag, hoefde de Belg na dit incident gewoon af te maken in de laatste rondes.

‘De zege is mij dit jaar al enkele keren ontglipt maar nu is iedereen blij dat ik terug ben’, juichte de Belg, die de steun krijgt van Martijn Wydaeghe, zijn landgenoot uit de kleine West-Vlaamse gemeente Izegem.

Met zijn derde overwinning in Sardinië, na 2016 en 2018, graait de man uit de Duitstalige gemeente Sankt-Vith 25 kostbare punten mee en komt zo op de tweede plaats van het WK, 25 punten van leider Kalle Rovanperä.

De Belg maakt nu deel uit van het erg beperkte clubje van de tien meest triomfantelijke rallyrijders ooit, met 18 WRC-zeges.