Squash: twee Belgen in de finale van de Singapore Open

30/11/2023

Nele Gilis heeft het Singapore Squash Open (PSA World Tour gold) op haar naam geschreven door in de finale haar jongere zus Tinne Gilis te kloppen.

Het is al de zevende keer dat de zussen Nele en Tinne elkaar ontmoetten in een officiële wedstrijd op het wereldcircuit en de derde keer dat de twee Kempenaars tegenover elkaar stonden in de finale.

‘Fysiek is het erg lastig, maar mentaal nog meer om tegen je zus te spelen’, zei Nele Gilis, 7e op de wereldranglijst en 3e reekshoofd. ‘Je probeert het te vergeten, maar dat is zo goed als onmogelijk. Eerlijk gezegd, dacht ik dat het over en uit was in de vijfde set, wanneer ik zag hoe zij de derde en de vierde had gewonnen. Ik probeerde te resetten, de vorige sets te vergeten en me te concentreren op elk punt. Ik ben blij dat ik de zege kon wegkapen, maar het had anders kunnen uitdraaien en ik zou heel blij zijn geweest voor Tinne als zij had gewonnen.’

Tinne Gilis, 10e op de wereldranglijst en 4e reekshoofd, verloor de eerste twee sets met 11-6 en 12-10 voor ze zich herpakte. Ze won de twee volgende met 8-11 en 5-11. Tot slot ging ze onderuit in de vijfde set (11-4). ‘Ik wilde het squashveld niet verlaten zonder alles te hebben gegeven’, verklaarde ze na afloop.

Na 1.22’ wedstrijd stond de eindstand 11-6, 12-10, 8-11, 5-11 en 11-4 op het scorebord.