Schaatsen: België blinkt opnieuw uit

31/03/2022

Loena Hendrickx heeft zilver behaald op het WK kunstschaatsen in het Franse Montpellier.

We moeten ver terug in de tijd om voor het laatst een Belg op het podium van het WK kunstschaatsen te zien. Namelijk 74 jaar, toen het paar Micheline Lannoy en Pierre Baugniet goud behaalde. De jonge Belgische Loena Hendrickx, amper 22 jaar, uit Arendonk zette dit weekend in Montpellier dus een glansprestatie neer.

Drie weken geleden liep ze een liesblessure op. Ze wist dat ze zich niet optimaal kon voorbereiden en zo was de druk op haar niet te groot. Met de hulp van een kine en een aangepast vrij programma deed ze het toch erg goed. Al met het kort programma zette ze de wedstrijd uitstekend in, want ze moest alleen de Japanse Kaori Sakamoto laten voorgaan. Haar vrij programma was zowel technisch als artistiek onberispelijk. Met 217,70 punten komt ze tweede achter de 236,09 van Sakamoto terwijl de derde plaats gaat naar de Amerikaanse Alysa Liu met 211,19 punten. De afwezigheid van de Russen gooide het WK open, zodat iedereen zijn kans kon grijpen.

Dat is wat Loena Hendrickx ook deed, tot jolijt van haar supporters en heel België. Ze is zelfverzekerd, wat belooft voor de toekomst. Ze sluit haar succesvolle seizoen in schoonheid af: 1e Belg op het podium in de GP van Turijn, 4e op het EK in Tallinn, 8e op de OS van Peking, met een olympisch diploma op zak.

Loena Hendrickx: een dikke proficiat van ons allemaal!