Ronde van Vlaanderen, niet erg klassiek.

09/04/2020

Greg Van Avermaet heeft deze zondag 5 april de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Ook al was deze beroemde wielerklassieker niet echt een klassieker…

In een afgesloten land te midden van een coronaviruscrisis vond de koers plaats met verschillende grote kampioenen. Niet op de weg maar op een virtuele manier met een kleine groep wielrenners.

Voor het eerst sinds 1918 kon het grootste volksfeest van Vlaanderen niet doorgaan. Om de vele televisiekijkers en sponsors niet teleur te stellen, kozen de organisatoren voor een virtuele versie. Dertien professionele wielrenners, waaronder Remco Evenepoel, Greg Van Avermaet, Wout Van Aert en de vertrekkende winnaar Alberto Bettiol, waren aanwezig. De race, die live werd uitgezonden op de VRT en op de website van de RTBF werd door professionele journalisten becommentarieerd en was een groot succes. Meer dan 600.000 fans volgden het evenement.

De wielrenners gaven het beste van zichzelf en dit bij hen thuis op de rollen waarbij ze topsnelheden tot 70 km/u behaalden. Dankzij de technologische vooruitgang op het gebied van virtuele toepassingen kunnen de wielrenners zo dicht mogelijk bij de echte wedstrijdomstandigheden komen. Zoals de effecten van het hoogteverschil of de zuiging (in het kielzog van andere fietsers om energie te besparen) in het bijzonder. Wat wel ontbrak, was de wind, de trillingen van de kasseien en misschien wel het belangrijkste: de sfeer en de aanmoediging van het publiek langs de weg.

Het wielrennen heeft nog een mooie toekomst voor zich als het normale leven eenmaal is hervat.