Ronde van Frankrijk 2019 start in Brussel

22/03/2019

Dat de Ronde van Frankrijk 2019 in Brussel zal starten, hebben we u vorig jaar al verteld. Nu zijn meer bijzonderheden bekend.

Plaats van vertrek van de 106e editie, op zaterdag 6 juli 2019, is de Grote Markt. Daarmee wordt hulde gebracht aan hét wielericoon aller tijden, Eddy Merckx. Het zal dan namelijk precies 50 jaar geleden zijn dat hij zijn eerste gele trui won. Zijn zege werd destijds gevierd op exact dezelfde plek, vanop het balkon van het stadhuis voor een volgepakte Grote Markt, wat voor memorabele beelden zorgde.

Hij was dus de grootste aller tijden. Van de 625 wedstrijden waar hij aan deelnam, heeft hij er 525 gewonnen. Alleen Parijs-Tours kon hij nooit op zijn uitzonderlijke palmares bijschrijven. Hoewel andere renners, voor en na hem, even vaak de Ronde van Frankrijk hebben gewonnen als hijzelf (5 keer), heeft niemand daarnaast evenveel andere wedstrijden op zijn naam staan. Vóór Eddy Merckx was het trouwens geleden van 1939 dat in de Ronde van Frankrijk nog een Belg als eerste over de meet kwam, namelijk de West-Vlaming Sylvère Maes.

Ook het parcours van de eerste twee ritten is bekend. Op zaterdag leggen de renners 192 km af. Na de start op de Grote Markt gaat het via Molenbeek en Anderlecht naar het Pajottenland. Dan volgen Ninove en Geraardsbergen, met de beklimming van de beruchte Kapelmuur en de Bosberg. Vervolgens wordt er richting Wallonië gereden, via Edingen en ‘s-Gravenbrakel wordt er een lus gemaakt in Charleroi om daarna langs de Leeuw van Waterloo, Overijse en Tervuren terug te keren naar Brussel. In de Europese hoofdstad mogen ook het Jubelpark en de Europese wijk niet ontbreken, via de kleine ring gaat het tot slot naar Laken.

In de tweede etappe, op zondag 7 juli, wordt er een ploegentijdrit gereden, eveneens met start en aankomst in Brussel. Na de start aan het koninklijk paleis in het stadscentrum volgt er een etappe over 28 kilometer met onder meer een passage aan het Terkamerenbos. Via de brede lanen van de hoofdstad gaat het vervolgens richting het Atomium, waar de aankomststreep ligt.

Op maandag 8 juli verlaat de Ronde België. De derde etappe start in carnavalsstad Binche en vandaar gaat het naar Frankrijk, waar de aankomst in Parijs gepland is op zondag 28 juli.

De Ronde van Frankrijk is het derde meest bekeken sportevenement ter wereld en wordt uitgezonden in 190 landen over de hele wereld. Een unieke gelegenheid dus om naast de sportieve dimensie ook promotie te maken voor de stad, om 'Brussel op de kaart te zetten'. Maar ook om het bouwkundig, culturele en culinaire erfgoed te onthullen en het kosmopolitische aspect in Europa te beklemtonen.