Rode Duivels nummer 1 op FIFA-ranking

10/10/2018

Na hun geslaagde maar ietwat wrange Wereldbeker doen de Rode Duivels mee aan de eerste editie van het Nations League-toernooi. Hun mooie 0-3-zege tegen IJsland leverde hun de koppositie op in de FIFA-ranking, met evenveel punten als Frankrijk. De Duivels bekleedden die podiumplaats ook al van november 2015 tot april 2016. De FIFA reikte een individuele trofee uit aan Thibault Courtois en Eden Hazard.

Haar uitwedstrijd in IJsland bracht de Belgische ploeg naast Zwitserland aan de kop van groep 2 van de Nations League, een nieuwe Europese vriendschappelijke interland. Meteen stootte ze door naar de eerste plaats van de FIFA-ranking. Even ter herinnering: de ploegen worden ingedeeld volgens hun UEFA-coëfficiënt berekend op basis van hun aantal zeges en nederlagen, het soort wedstrijden waarin in de ploeg aantrad en het niveau van de tegenpartij. Sinds 1993 stonden alleen deze 7 landen op één: Argentinië, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en België.

De eerste plaats staat borg voor het statuut van reekshoofd bij de diverse FIFA-lotingen. Sportief gesproken is dat mogelijk een goede zaak voor Euro 2020, die in verschillende Europese steden wordt gespeeld. Voorts maakt het de Rode Duivels beter zichtbaar bij zowel publiek als sponsors wereldwijd.

Op de The Best FIFA Football Awards in Londen werd Thibault Courtois verkozen tot Doelman van het Jaar. Die onderscheiding had hij al gekregen na het WK in Rusland. Aanvaller Eden Hazard van zijn kant won in de FIFA FIFPro World 11 de trofee voor Elftal van het Seizoen.

De Rode Duivels spelen hun twee volgende matchen op 12 oktober tegen Zwitserland, in het kader van de Nations League, en op 16 oktober tegen Nederland in een vriendschappelijk duel.