‘Rijzende ster’ van 2016: Nafissatou Thiam

16/10/2016

Op zaterdag 15 oktober pakte Nafissatou Thiam de trofee van ‘rijzende ster’ (Rising Star) van 2016 op het Golden Tracks-gala van de Europese Atletiekfederatie in het Portugese Funchal.

Zaterdagavond ontving de 22-jarige Belgische atlete Nafissatou Thiam haar trofee uit handen van Sebastian Coe, de voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). Ze stond op het podium naast Max Hess, de mannelijke rijzende ster van het jaar en Duits Europees kampioen hinkstapspringen in Amsterdam, en Ruth Beitia, de atlete van het jaar en kampioene hoogspringen in Rio. Mo Farah, uitgeroepen tot atleet van het jaar, reageerde op zijn overwinning vanuit zijn woonplaats in Portland. De kampioene stond ook in de lijst van de 10 genomineerden voor de hoofdprijs bij de vrouwen.

Nafissatou Thiam verraste iedereen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met haar gouden medaille op de zevenkamp. Daar verbeterde ze haar persoonlijk record op vijf van de zeven nummers, waarvan het hoogspringen, met een sprong van 1.98 meter. Aldus finishte de jonge atlete als eerste met in totaal 6.810 punten, 300 punten beter dan haar oude record. Ze liet de Britse Jessica Ennis-Hill (6.775) en de Canadese Brianne Theisen-Eaton (6.653) achter zich.

Op vrijdag 9 september haalde ze andermaal het nieuws toen het publiek haar bij het hoogspringen op de Memorial Van Damme in Brussel over 1.93 m. zag gaan.