Para-atletiek: goud op de 400 m voor Maxime Carabin

23/05/2024

Belgisch regerend wereldkampioen en wereldrecordhouder op de 400 m (T52) Maxime Carabin verlengt zijn titel op die afstand op het WK para-atletiek.

De jonge atleet van de Ligue Handisport Francophone blonk andermaal uit, nu op de baan in het Japanse Kobe tijdens het WK para-atletiek.

Nadat hij in de reeksen zijn favorietenstatus had onderstreept door in het WK een record van 52.50 neer te zetten, droomde hij ervan een nieuwe titel aan zijn erelijst toe te voegen op de 400 m rolstoel.

Na een sterke start zette de jonge Belg, zoals verwacht, de race al snel naar zijn hand door zijn Japanse concurrenten Tomoko Sato en Tatsuya Ito op afstand te houden en een nieuwe referentietijd van 53.06 te laten optekenen.

‘Er stond veel wind in het stadion’, legt Maxime Carabin uit. ‘Dat kwam mijn tijd niet ten goede, maar het belangrijkste was een medaille te winnen. Ik ben dus heel tevreden. Ik nam meteen de leiding en behaalde een kleine voorsprong. Daarna moest ik mijn tegenstanders in de gaten houden en me aan de wind aanpassen, vooral in de bochten.’

Het is de eerste medaille voor het Paralympic Team Belgium op het WK para-atletiek 2024. Vorig jaar keerde de Belgische delegatie met 6 medailles terug uit Parijs, waarvan twee voor Maxime Carabin (goud op de 100 m en de 400 m), twee voor Roger Habsch (goud op de 200 m en zilver op de 100 m  T51), die in Kobe nog aan de beurt moet komen … Peter Genyn van zijn kant, die in 2023 ook twee medailles won (goud op de 100 m en brons op de 200 m T51), ging niet naar Japan om zich optimaal voor te bereiden op de Paralympische Spelen van Parijs.

Hopelijk vallen er tijdens die internationale wedstrijd nog Belgische medailles te rapen!