OS Tokio: bronzen ruitersploeg!

11/08/2021

45 jaar lang bleef voor de Belgische paardensport een zege uit op een van de Olympische disciplines. Maar in Tokio eindigden Pieter Devos, Jérôme Guéry en Gregory Wathelet mooi derde in de teamcompetitie jumping.

De Belgische ruiters, die zich al tweeden hadden geplaatst, gingen door op hun elan tijdens de finale waarbij elk van de drie een run had. Pieter Devos (met Claire Z), die als eerste aan de beurt was, bracht België op een respectabele voorlopig vierde plaats. Dan lag de druk op de schouders van Jérôme Guéry (met Quel Homme de Hus); hij zette een foutloze glansprestatie neer maar klom niet in het klassement. In de derde run tot slot schoot Gregory Wathelet (met Nevados S) uit de startblokken en rondde het parcours prima af.

Omdat ze hun lot nu niet meer in eigen hand hadden, keken de Belgische ruiters naar de prestatie van de anderen vóór hen in het klassement om hopelijk het podium te beklimmen. Terwijl Zweden en de Verenigde Staten hun ruiters ook foutloos zagen springen, viel Frankrijk, nochtans voorlopig koploper, uit de boot. Pénélope Leprevost moest immers toezien hoe haar klepper, Vancouver de Lanlore, aan de start een horde weigerde te nemen. Aldus werd de Franse ploeg gediskwalificeerd, in extremis een meevaller voor de Belgen.

De Belgische ruiterwereld heeft 45 jaar op deze olympische medaille gewacht.