OP WEG NAAR DE OS VAN PARIJS: JUDO EN TAEKWONDO

04/07/2024

Nu de Olympische Spelen eraan komen, stellen we u wekelijks de sporters voor die het voorrecht hebben van 26 juli tot 11 augustus 2024 in Parijs de Belgische driekleur te verdedigen. En dat discipline per discipline … Vandaag aandacht voor wie uitblinken in de vechtsporten: onze judoka’s en onze taekwondoka!

Judo is een vechtsport, afgeleid van jiujitsu. Uitgevonden in Japan door dr. Jigoro Kano toen hij in 1882 zijn eerste dojo opende. Judo is Japans voor ‘de weg naar souplesse’.

Het doel is zijn tegenstander op de grond te werpen, te immobiliseren of tot overgave te dwingen door houdgrepen en wurgingen. In het moderne judo zijn er twee soorten hoofdscores. De ippon, wanneer de tegenstander met kracht, snelheid en controle vol op de rug terechtkomt  of zich overgeeft (door een wurging of armklem), of 20 seconden geïmmobiliseerd op de mat ligt. Wie een ippon scoort, is meteen gewonnen. De waza-ari daarentegen volgt op een impact waarbij een van de drie criteria voor een ippon ontbreken of de tegenstander minder dan 20 maar meer dan 10 seconden geïmmobiliseerd ligt. Twee waza-ari’s komen overeen met één ippon en leveren wie ze toebrengt de zege op.

In het judo worden verschillende gewichtsklassen gehanteerd, voor vrouwen en mannen. Het gevecht duurt vier minuten en bij gelijke score is er een verlenging.

België kan prat gaan op talrijke judokampioenen in de voorbije decennia. Onze judoka’s in Parijs gaan uiteraard voor eremetaal.

Mannen

  • Jorre Verstraeten: geboren op 4 december 1997 in Leuven. Hij zit in de klasse lichtgewichten (-60 kg). Hij won recent brons op de grote internationale toernooien van Tel Aviv en Antalya.
  • Matthias Casse: Deze Antwerpenaar, geboren op 19 februari 1997, zal aantreden in de klasse -81 kg. Hij is al nr. 1 van de wereld geweest en won zilver op het WK 2023.
  • Toma Nikiforov:  Deze Belg van Bulgaarse afkomst, geboren op 25 januari 1993, zit in de klasse -100 kg. In 2021 won hij goud op het EK.

Vrouwen

  • Gabriella Willems: geboren op 1 juli 1997. Zij zit bij de middengewichten (-70 kg). Ze werd al drie keer Belgisch kampioene in haar klasse. Afgelopen mei eindigde ze 5e op het WK in Abu Dabi, nadat ze onder meer de nr. 4 van de wereld, Michaela Polleres, in de derde ronde had verslagen.

 

Taekwondo is een Koreaanse vechtsport en betekent: ‘de weg van de voet en de vuist’. Ze gaat terug tot de Drie Koninkrijken (50 vóór JC). Pas begin 20e eeuw breekt de sport uit naar het buitenland tot ze in 1973 uitloopt op de oprichting van de Internationale Taekwondofederatie (WTF).

Deze vechtsport is gebaseerd op een combinatie van snelle been- en armbewegingen en ze wordt beoefend op een achthoekige mat, in drie ronden van elk twee minuten. De puntenscore hangt af van hoe technisch complex de trap is. Zo levert een trap op het hoofd meer op dan een op het bovenlijf of wordt een rondwaartse trap beloond met extra punten. De kampers kunnen voor allerlei fouten strafpunten krijgen.

  • Sarah Chaâri: In amper twee jaar tijd heeft deze judoka uit Charleroi een indrukwekkend palmares opgebouwd. In augustus 2022 werd ze al wereldkampioene bij de junioren in Sofia en in november bij de senioren in Guadalajara. In 2023 behaalde ze ook goud op de Europese Spelen in Krakau. Dit jaar werd Sarah Chaâri gekroond tot Europees kampioene. Ze zal aantreden in de gewichtsklasse 57-67 kg.

Vorige artikelen: Sportklimmen & Schermen - Tafeltennis & Golf - Triatlon - Tafeltennis & Golf - Roeien & Kanoën-Kajakken - Zwemmen - Gymnastiek - Zeil - Boksen