Ongeziene prestatie van Belg in alpineskiën

09/01/2020

De 22-jarige Armand Marchant eindigde 5e op de slalom in Zagreb, Kroatië. Nooit deed een Belgische skiër beter in een onderdeel dat meetelt voor de Wereldbeker.

De Luikenaar strandde op 20 honderdsten van het podium, op z’n zachtst een ongeziene prestatie in een sport die in België amper wordt beoefend. Je moet al teruggaan tot 1981 voor een vergelijkbare krachttoer. Toen eindigde Henri Mollin ook 5e in de combinatie, in het Oostenrijkse Sankt Anton.

Na ruim twee jaar afwezigheid door een zware knieblessure opgelopen op de piste in het Zwitserse Adelboden, gevolgd door liefst zeven operaties, is zijn terugkeer in de competitie ronduit opzienbarend.

‘Uiteindelijk heb ik de manche geskied waar ik al meerdere weken naar uitkeek!, glundert hij. ‘De piste lag me wel en ik vond het tijd om iedereen te tonen wat ik in mijn mars had! Toen ik over de meet kwam en merkte dat ik ‘groen kreeg’ (de kleur voor de beste tijd), barstte ik in vreugde uit. Dat was me nooit eerder overkomen. Uiteindelijk zijn me er vier voor geweest, maar je kan niet alles hebben van de eerste keer.’

Na zijn 28e plaats in het Finse Levi en zijn 18e in Val-d’Isère eind 2019 zet de skiër uit Thimister zijn klim naar de top in 2020 voort. En omdat Armand Marchant amper 22 is, staat hij nog maar aan het begin van een absoluut veelbelovende carrière.