Ongeziene prestatie op wereldkampioenschap alpineskiën

26/02/2021

Door zich naar de tiende plaats op het wereldkampioenschap te slalommen bewijst Armand Marchant dat hij wel degelijk de beste Belgische alpineskiër ooit is.

Wat Armand Marchant presteerde is op z’n zachtst verbluffend voor een sport die amper beoefend wordt in België.

Maar de zonnige piste van het Italiaanse Cortina d’Ampezzo leek geknipt voor zijn krachttoer na de Noorse topper Foss-Solevaag. Zoals hij getuigt nadat hij de achtste beste tijd van de tweede run had neergezet (hij eindigde twaalfde bij de eerste afdaling): ‘Dit is het beste resultaat van mijn seizoen, nochtans knap lastig tot nu toe. Het was een schitterende slalom, een slalom waar ik van hou. Recent kregen we veel flauwe trajecten onder de latten. Hier waren tactiek en feeling vereist. Dan herken je de knappe slalommers.’

Dit is pas het tweede WK waar Armand Marchant aan deelnam. Op de reuzenslalom van Beaver Creek (Colorado) in 2015 eindigde hij 41e, amper 17 jaar oud. Daarna viel zijn beloftevolle carrière twee jaar stil door een bijzonder

ernstige knieblessure opgelopen op de piste waaraan hij liefst zeven keer moest worden geopereerd.

Een jaar terug, in de aanloop naar zijn comeback, zette hij al een mooie vijfde plaats neer op de slalom van Zagreb. Maar deze tiende stek in de hoofdproef van de discipline smaakt nog beter.

Dit resultaat bewijst dat hij wel degelijk de Belg is met het mooiste palmares alpineskiën ooit. En er ligt nog veel fraais voor de Luikenaar in het verschiet.