Olympisch goud voor de Belgische hockeymannen

05/08/2021

De Red Lions zaten in de favorietenrol. Ze verdedigden glansrijk hun status en halen een eerste olympische zege binnen in deze erg populaire teamsport.

Het zijn ontegensprekelijk de twee beste teams op het toernooi die tegen elkaar uitkwamen in deze beloftevolle olympische finale. Australië, dat van zijn kant eerste was geëindigd in de groep (tegen India, Argentinië, Spanje, Nieuw-Zeeland en Japan) had Nederland uitgeschakeld in de kwartfinale en Duitsland in de halve finale. Ook de Red Lions hadden zich in de groepsfase geplaatst door hun wedstrijden te winnen tegen Nederland (3-1), Duitsland (3-1), Zuid-Afrika (9-4), Canada (9-1) en Groot-Brittannië (2-2). Daarna versloegen ze Spanje (3-1) in de kwartfinale en India (5-2) in de halve finale en wonnen aldus voor de tweede keer op rij deze olympische finale, nadat ze in 2016 tegen Argentinië hadden verloren.

De Red Lions bleken hun favorietenrol waar te maken want de eerste twee wedstrijdperioden van 15 minuten domineerden ze de Australiërs. Maar het bleef 0-0. Het was wachten op de start van de derde periode voor Florent Van Aubel, met een opwippertje, België op voorsprong bracht. De Australiërs maakten in de laatste ogenblikken van de match echter gelijk. Alles werd dus beslist in de shoot-out. Dankzij de koelbloedigheid van doelman Vincent Vanasch konden de Belgen na deze zenuwslopende strijd als overwinnaars hun sticks de lucht in gooien.

Europees kampioen, wereldkampioen en nu ook olympisch kampioen, wat een generatie!