Nina Derwael schrijft Belgische turngeschiedenis

26/10/2017

Voor het eerst in de turngeschiedenis slaagde een Belgische gymnaste erin een podiumplaats te veroveren op het wereldkampioenschap artistieke gymnastiek. Nina Derwael schreef turngeschiedenis door een bronzen medaille te winnen op het WK in Montreal.

De 17-jarige Limburgse uit Sint-Truiden, die al sinds haar 11e op internaat zit in een Gentse topsportschool, verbeterde voor de vierde keer dit jaar haar score op de brug met ongelijke leggers en haalde zo een nieuw persoonlijk record. In de kwalificaties was ze al 4e, maar in de finale werd ze dus 3e. In april dit jaar haalde Nina Derwael voor hetzelfde toestel zelfs een gouden medaille op het Europees kampioenschap in Roemenië.

Ook Rune Hermans, een andere Belgische gymnaste, nam deel aan het WK in Montreal. Zowel zij als Derwael eindigden in de allroundfinale in de top 12: Derwael op de 8e en Hermans op de 11e plaats. Een mooie prestatie, zeker aangezien Rune Hermans de afgelopen zes maanden stil moest zitten als gevolg van een rugblessure. Ook dit was trouwens een Belgische primeur, want  nooit eerder mochten twee Belgische gymnastes optreden in de allroundfinale. De volgende belangrijke halte zijn de Olympische Spelen in Tokio in 2020.