Nieuw wereldrecord op de mythische Enduroman

19/10/2023

De Belg Julien Deneyer vestigt het record op de Enduroman, de ultratriatlon tussen Londen en Parijs.

Weinigen is het ooit gelukt de afstand Londen-Parijs in een triatlon af te leggen. Het is dus een buitengewone prestatie van de 39-jarige Belg Julien Deneyer onlangs, nadat hij met succes de drie etappes van de Enduroman had afgerond. Ook Arch2Arc genoemd, naar het vertrek in Marble Arch (op de hoek van Hyde Park en Oxford Street) en de aankomst aan de voet van de Arc de Triomphe, de Triomfboog (boven aan de Champs Elysées).

De ultraloop was een idee van de Brit Edgar Ette, in 2020. Hij legde hem ook als eerste met succes af. Tot nu toe deden amper 50 atleten hem die prestatie na op dat buitengewone traject: 140 km lopen van Londen naar Dover, dan 40 à 45 km het Kanaal overzwemmen en tot slot ‘genieten van’ een 290 km lange fietstocht van Calais naar Parijs.

Het zwaarste onderdeel van de ultraloop is het Kanaal overzwemmen. Dat staat gelijk met de Mount Everest voor een bergbeklimmer, met al dat scheepvaartverkeer dat de oversteek gevaarlijk maakt door de golfslag. Komt daarbij dat anders dan in soortgelijke wedstrijden de deelnemers op zichzelf zijn aangewezen en tegen de klok vechten.

Julien Deneyer, oogarts van beroep, gaat de annalen van deze beproeving in met een tijd van 49.23 u. Aldus vestigt deze man uit Namen een nieuw record in een wedstrijd die hij als enige twee keer tot een goed einde heeft gebracht.