Nafissatou vastgeroest op de troon in zevenkamp

22/08/2022

Door andermaal het EK te winnen één maand na het goud op het WK bewijst Nafissatou Thiam dat zij in deze discipline de beste aller tijden is.

De zevenkamp is zeker het meest veeleisende atletiekonderdeel. De deelneemsters moeten in twee dagen immers de 100 m horden, hoogspringen, kogelstoten, de 200 m, verspringen, speerwerpen en tot slot de 800 m aaneenrijgen.

Al op dag één van de wedstrijd toonde Nafissatou zich op de baan in München oppermachtig. De Naamse komt zelfs in de buurt van haar beste prestatie in het hoogspringen (2,02 m) door over de lat op 1,98 m te gaan. Hoewel ze ’s anderendaags bij het verspringen de mist inging doordat slechts één van haar drie kansen (6,08 m) meetelde – mijlenver van haar persoonlijke record van 6,86 m – werd ze nooit bedreigd en blijft ze aan de leiding van de zevenkamp, tot aan de slotkoers op de 800 m, die ze sereen en met brio aflegt.

Zo pakt de Belgische atlete een 11e internationale medaille sinds 2014, toen ze derde eindigde op het EK van Zürich. Het is nu al zes jaar dat ze onwrikbaar op de troon in de zevenkamp zit. Zeldzaam zijn de atleten in de geschiedenis van de atletiek die hun discipline zo lang hebben gedomineerd.

Laten we ook de erg mooie prestatie van Noor Vidts niet vergeten. Ze stond vierde vóór het slotnummer maar was helemaal klaar voor de derde Europese podiumplaats, op amper 48 punten na de Zwitserse Annik Kälin.

We zullen het volkslied ongetwijfeld nog vaak horen weerklinken tijdens de komende wereldcompetities.